466662831 (kopia)

Foto Thinkstock (featured image)

Molntjänster kan öka säkerheten

Företag & samhälle De främsta säkerhetshoten mot företag i dag ligger inom IT. Brottslingarna blir allt mer kunniga – inte minst när det gäller bolagskapningar och identitetsstölder. Det säger Per Geijer, säkerhetschef vid svensk Handel.

Fredrik Dhejne

I dag är IT-system verksamhetskritiska för de flesta företag och det är där vi ser allt fler hot, konstaterar Per Geijer.

– Brottslingarna blir allt mer kunniga vilket vi sett i fler bolagskapningar och identitetsstölder. Företagarna är mer vana vid konventionella angrepp än att man kapar deras företag eller stjäl identiteter där avsikten är att komma åt varor och pengar.

Vid bolagskapningar går bedragarna in via Bolagsverket och sätter in sig i styrelser och försöker komma åt rätten att teckna firma. Lyckas det kan den falske företagaren beställa varor på kredit och göra affärer i företagets namn. De här bedrägerierna drabbar dessutom handelsföretag som inte får betalt.

Per Geijer
Per Geijer

– Ett enkelt sätt att skydda sig mot bolagskapningar är att begära att Bolagsverket underrättar de verkliga ägarna så fort myndigheten får in en ändring i företaget. Detta är dessutom kostnadsfritt.

Många företag är dåliga på IT-backup med spegelservrar. Dessa ska helst stå på annan plats så att de skyddade vid en brand eller ett inbrott i företagets lokaler. Det är en stor fördel att lägga sin IT i molntjänster om man ser till att ha en seriös leverantör.

– Handeln har en mycket påtaglig och tydlig hotbild med inbrott och stölder. Andra hot som brand som kan hota företagets existens är handelsföretagen lite sämre på. För alla företag gäller att en strategi för kontinuitet. Att skydda affärshemligheter, IT-system och att ha en personalpolicy som är tydlig när det gäller lojalitet, personalköp, rabatter med mera. Vid misstanke mot en anställd, anlita extern hjälp, säger Per Geijer.

Skalskydd som stängsel, grindar och lås är främst till för att köpa tid. Skalskyddet ska ha flera lager, ett yttre och flera inre som skyddar det allra mest värdefulla. Skalskyddet måste kompletteras med larm. Dessa ska vara av sådan kvalitet att de är svåra att manipulera.

– Vi har haft inbrott där man först slagit ut larmet och sedan kunnat arbeta i lugn och ro.

Per Geijer säger att kameror är ett bra hjälpmedel. Nu finns också fjärrstyrda kameror som kan länka bilder direkt till vaktbolagens kontrollcentraler.

Fakturaskojeriet har blivit ett mindre problem än tidigare. Där har handelns och näringslivets organisationer tillsammans med myndigheter jobbat långsiktigt och framgångsrikt. Det är betydligt svårare att lura företag idag. Info om hur man ska agera vid konstiga fakturor finns på Svensk Handels hemsida.

 

Ett enkelt sätt att skydda sig mot bolagskapningar är att begära att Bolagsverket underrättar de verkliga ägarna så fort myndigheten får in en ändring i företaget. Detta är dessutom kostnadsfritt.

 

Vad väntar du framöver?

– Polisen står inför en jätteomvandling nästa år när drygt 20 polismyndigheter ska bli en. En erfarenhet från företagsvärlden är att omorganisationer ofta leder till ineffektivitet under omvandlingsfasen. Risken är att det blir så i polisen också. Det blir spännande att se hur det går.

– Vi ska också få nya sedlar. Frågan är också vad som kommer att hända med kontanthanteringen i framtiden och nya betalsystem med både fördelar och kanske nya risker. IT-brottligheten kommer vi säkert att få leva med och den kommer att utvecklas i takt med IT-teknikens utveckling, avslutar Per Geijer.