484377959 (kopia)

Foto Thinkstock (featured image)

Kameror och integritet

Företag & samhälle Går det att kombinera trygghet och personlig integritet vid kameraövervakning? Den frågan spekuleras det ofta i. Samtidigt visar en undersökning gjord av SIFO att det finns ett brett stöd för säkerhetskameror hos allmänheten.

annikawihlborg

Annika Wihlborg

Enligt undersökningen som publicerades i våras, säger 92 procent av de tillfrågade att de är positiva till kamerabevakning på offentliga platser.

– Kamerorna ökar tryggheten, klarar upp brott och fungerar brottspreventivt. Därför är vi självklart glada över det breda stödet hos allmänheten för säkerhetskameror, säger Kristina Tullberg, Kommunikationsspecialist på Axis Communications.

87 procent av de tillfrågade tror att säkerhetskameror förebygger och avskräcker från brott. 93 procent anser att bilder från kamerorna kan leda till att brott klaras upp.

Kristina Tullberg
Kristina Tullberg

– Tyvärr baseras lagar, som i dag reglerar var man får sätta upp övervakningskameror, på gammal analog teknik. Tidigare var det exempelvis mycket lätt att få tillgång till videoströmmen, men idag kan informationen krypteras så att den är omöjlig att komma åt för obehöriga. Det finns fortfarande gott om gamla analoga kamerasystem installerade. Jag tror rentav att den personliga integriteten kan stärkas om IP-baserade kameror användes istället.