iLOQ_Oval_blue_web

Foto

Efterfrågan ökar på elektroniska låssystem

Företag & samhälle Allt fler upptäcker fördelarna med elektroniska låssystem, som alstrar den energi systemet behöver så snart nyckeln förs in i cylindern.

annikawihlborg

Annika Wihlborg

Elektroniska låssystem erbjuder en enklare och säkrare hantering av behörigheter än vad som är möjligt i mekaniska låssystem. Samtidigt är livscykelkostnaderna lägre jämfört med batteridrivna elektromekaniska låssystem.

– I låssystem tappas det nycklar och sker förändringar i verksamheten som gör att cylindrar behöver nytt innehåll. Fördelen med elektroniska låssystem är att det är lätt att genomföra dessa förändringar på ett kostnadseffektivt vis. Ytterligare en stor fördel är att systemet inte kräver någon extern strömkälla, säger Ronny Åhlén på Landstingsservice i Uppsala, som valt elektroniska låssystem från iLOQ.

Enkelheten, driftsekonomin, flexibiliteten i systemet samt en lättillgänglig kundsupport har bidragit till att Landstingsservice i Uppsala är nöjda med sitt val av låssystem.

– Elektroniska låssystem är dessutom kostnadseffektiva. Om vi skulle tappa exempelvis en driftsnyckel som har mer än 1 000 cylindrar och drygt 150 nycklar så kostar en mekanisk cylinder cirka 1 500 kronor per styck att byta, medan nycklarna kostar 250 kronor per styck. Med ett elektroniskt låssystem tar det mellan en och två dagar att fixa detta och det enda material som behövs är en ersättningsnyckel, säger Ronny Åhlén.